Werkjaar 2022-2023

RIBBEL

De allerjongste leden zijn de Ribbels (geboren in 2015-2014). Ze worden ook weleens pinkels, sloebers, petoeten of pagadders genoemd. De ribbels houden van fantaseren en dat wordt geïntegreerd in de spelen. Ze dompelen zich samen met de leiding onder in de wereld van trollen en heksen, prinsen en prinsessen en andere sprookjesachtige figuren. Omdat de ribbels nog heel individueel ingesteld zijn, is het voor deze groep belangrijk om te leren in groep te spelen en samen ervaringen op te doen. Die spelen zijn nooit te ingewikkeld, maar wel concreet en fantasierijk. Ook op kamp zijn de jongste Chiroleden welkom om samen te ravotten in de bossen.
Rupsje Ribbel bestaat al sinds 1986. Hij is daarmee de oudste van alle afdelingsfiguurtjes. Ribbel kwam tot leven in de Dubbelpunt van oktober dat jaar, om reclame te maken voor het nieuwe Speelclubboek en voor een T-shirt met zijn gezicht op. Voorlopig was hij de enige vertegenwoordiger van alle speelclubbers. Omdat veel groepen hun speelclubafdeling splitsen, kwam er in 1997 een afdelingsfiguurtje bij voor de 9-10-jarigen: Mazzel.
Elk jaar in mei houden Ribbel en Mazzel een groot verjaardagsfeest, ook al worden ze stiekem geen jaartje ouder. Die twee afdelingsfiguurtjes houden van een groot feest en hebben graag dat de ribbels en speelclubbers met hen meevieren

SPEELCLUB

Klein, maar niet meer de kleinsten: de Speelclub (geboren in 2013-2012). Sommige Chirogroepen hebben geen ribbels, daar zijn de speelclubbers de 6- tot 9-jarigen.
Speelclubbers houden van spelen, zo simpel is dat! Ze ontdekken de wereld en zijn onnoemelijk nieuwsgierig. Ze dollen en rennen door het bos, verkleden zich en kruipen allemaal samen voor of zelfs in de poppenkast. Of ze trekken eropuit voor een tocht vol spelletjes, plezante liedjes en gekke opdrachten. Ze worden ook al wat mondiger: de leiding zal het geweten hebben! Bij de speelclub leren kinderen al wat meer samen spelen. Vriendschappen (en kliekjes!) ontstaan, banden worden gesmeed.
Omdat veel groepen hun speelclubafdeling splitsen, kwam er in 1997 een afdelingsfiguurtje bij voor de 9-10-jarigen: Mazzel. Voluit heet hij Flupje Mazzel. Mazzel werd voorgesteld in Joepla, een Dubbelpuntbijlage voor de jongste afdelingen. In 2008 kreeg hij een nieuwe look naar aanleiding van 75 jaar Chiro.
Voor wie geen ribbels heeft: Mazzel is de mascotte voor àlle speelclubbers!
Elk jaar in mei houden Ribbel en Mazzel een groot verjaardagsfeest, ook al worden ze stiekem geen jaartje ouder. De twee afdelingsfiguurtjes houden van een groot feest en hebben graag dat de ribbels en speelclubbers met hen meevieren.

RAKWI

De Rakwi’s (geboren in 2011-2010) hangen samen met hun leiding de aap uit. Ze ravotten zich te pletter, trekken eropuit met de fiets en lopen zich de ziel uit het lijf bij een supergroot bosspel. Soms maken ze de gekste creaturen in klei en verkleden ze zich in monsters en draken. Regen en wind houden hen niet tegen om buiten te ravotten. Het liefst springen ze dan nog in een grote plas om lekker vuil te worden. Rakwi’s zijn sterk in het verzamelen van heel wat speledingen, waarmee de leiding toffe spelen verzint.
Sjoepap ontstond samen met het Rakwiboek, in 1993. Hij verscheen voor het eerst in Dubbelpunt in een tekening van een toneelgordijn, waar Sjoepaps linkeroog en kuif van tussen verschijnen. Daarnaast staat geschreven: “Achter struik en perk wordt er trouwens gefluisterd dat er ook een nieuw rakwifiguurtje zou zijn…” In het Rakwiboek werd hij uitgebreid voorgesteld, en kwam hij af en toe zelfs zelf aan het woord. In 2008 kreeg hij een nieuwe look naar aanleiding van 75 jaar Chiro.

TITO 1 & TITO 2

De Tito’s (geboren in 2009-2008) trekken eropuit met de fiets of met de trein om in de een of andere stad een groot zoekspel te doen. Keihard ertegenaan gaan in een pleinspel en graag winnen, door tactiek of door snelheid. Stilvallen om te zwijmelen over een superster of om de laatste stand van zaken in voetballand te bespreken, hoort erbij. Ze schminken zich om het gekst voor een show en zomerse zondagen eindigen steevast in een waterfestijn. Kortom: typisch tito’s.
De Dynamietfiguurtjes Flamm & Spetter verschenen voor het eerst in september 2000, als logo voor een gewestelijke titoactiviteit. Pas in december 2001 werden ze officieel de titofiguurtjes. Via de website kon iedereen voorstellen doen voor hun naam. De Titocommissie koos voor Flamm & Spetter en stelde hen plechtig voor in de tito-uitgave Krikker. In 2008 kregen ze een nieuwe look naar aanleiding van 75 jaar Chiro.

KETI 1 & KETI 2

De Keti’s (geboren in 2007-2006) trekken op avontuur, doen een tweedaagse tocht in de natuur met rugzak en kompas of bouwen zelf een vlot om de rivier over te steken. Ze beulen zich af in een zelfverzonnen sport, of zetten hun lokaal volledig op z’n kop om het een nieuwe look te geven. Het zijn rasacteurs en het duurt vast niet lang voor hun eerste fotoroman verschijnt in een zelf uitgegeven ketiblad.
Het afdelingsfiguurtje van de Keti’s verschijnt voor het eerst in het januarinummer van Dubbelpunt 1997. Hij maakte daar samen met de andere figuurtjes reclame voor het Afdelingsbivak. De eerste keer dat Bo in Dubbelpunt verschijnt, is dat wel direct samen met Bie, in het kader van het jaarthema ‘Met liefs’: Bo en Bie zijn namelijk verliefd op elkaar. in 2008 kreeg Bo een nieuwe look, naar aanleiding van 75 jaar Chiro.

ASPI'S

De oudste afdeling (geboren in 2005-2004) neemt het er goed van en wisselt hevige spelen af met stevige babbels in het gezelligste hoekje van het lokaal. Af en toe staan ze stil bij ‘leiding zijn’ of proeven ze van het leiden van een jongere afdeling. Ook al zijn ze de oudsten, toch leven ze zich heel graag uit in een leuke tocht, een boeiende quiz, een goed discussiespel, een uitdagende knutselactiviteit of een levensgroot gezelschapsspel.
Freek, de aspi-egel, geeft commentaar in het Aspiboek. Op een Startdag liep hij levensgroot rond om het oude Aspiboek te promoten. Pas in 1991 krijgt hij een naam. De hele Aspitrant stond dan ook in het teken van ‘De week van Freek’, en zijn naam komt zowel in het logo als in het gelegenheidslied voor. In 2008 kreeg Freek een nieuwe look, naar aanleiding van 75 jaar Chiro.